Värmevallningar och svettningar
  • Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Smidiga abonnemang

Värmevallningar och svettningar

Så kallade värmevallningar är det vanligaste klimakteriebesväret. Plötsligt känner du hur du blir varm och värmen sprider sig genom kroppen, oftast från bröstnivå och uppåt över halsen, ansiktet och hårbottnen. Det hela är vanligtvis över på några få minuter, men det kan även ta upp till en timme. Är man vaken kan man kanske mildra effekten genom att ta av sig något klädesplagg etc., men när det inträffar nattetid blir resultatet snarare att man vaknar av obehag och är genomsvettig. Vissa vaknar flera gånger per natt på grund av svettningar.

Förutom att det kan kännas jobbigt att plötsligt bli varm, svettig och kanske röd i ansiktet, upplever vissa dessutom hjärtklappning och ångestkänslor i anslutning till vallningarna. Det förekommer även kylvallningar, där man upplever frossa istället för värme, men det är inte alls lika vanligt.

Problem med värmevallningar och svettningar kommer av kroppens fallande östrogennivå. Den har negativ inverkan på hypotalamus, din interna termostat, och dess funktion. Plötsligt agerar kroppen som att du håller på att överhettas, vilket resulterar i ett rejält svettpåslag för att snabbt kyla ner kroppen igen.

Hur ofta och hur länge man upplever problem med värmevallningar etc. varierar. För de flesta försvinner problemen inom ett år, men det kan även vara något man får leva med resten av livet.