Vad är menopaus?
  • Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Smidiga abonnemang

Vad är menopaus?

Redan när du föddes innehöll dina äggstockar en depå av omogna ägg, så kallade ägganlag. I om med puberteten började sedan några av dessa anlag varje månad genomgå en mognadsprocess till ägg. Det mest livskraftiga ägget frigörs vid månadens ägglossning och kan sedan befruktas. Om ingen graviditet inträffar startar mensen ca 14 dagar efter ägglossningen och en ny cykel påbörjas.

När man som kvinna blir 45–50 år gammal börjar ägganlagen ta slut och mensen förändras. Inledningsvis kan den komma oftare, men sedan med allt längre intervaller, innan den till slut upphör helt. Menopaus är benämningen på kvinnans allra sista menstruation. Det är vanligt att den inträffar när man är mellan 40 och 57 års gammal, men den genomsnittliga åldern för svenska kvinnors sista mens är 51 år. Är man rökare inträffar sista mensen i genomsnitt två år tidigare än för de kvinnor som inte röker.

När det gått sex månader sedan den senaste blödningen kan man vara ganska säker på att menopausen, den sista mensen, inträffat. Har det gått ett helt år så kommer man inte att få någon mer mens.

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet, perimenopaus eller övergångsåldern som det också brukar kallas, är den tid i livet då kroppen ställer om och den fertila perioden avslutas. Det är en normal fas i kvinnors åldrande.

Under klimakteriet genomgår kroppen flera hormonella förändringar, som kan orsaka såväl känslomässiga och kroppsliga symptom. Hur man upplever den kraftigt förändrade hormonbalansen är individuellt. Vissa lider och påverkas kraftigt i sin vardag, medan andra knappt märker av den alls.

Under klimakteriet faller östrogennivåerna och nivåerna av progesteron likaså. Detta kan medföra förändringar i hår, hud, vikt, energi, libido (sexualdrift), minne, sömn och humör. Men genom att se över din kost och ditt näringsintag kan du börja kontrollera dina symptom snarare än att låta dina symptom kontrollera dig!

Klimakteriet brukar starta något år innan den sista menstruationen. Hur länge klimakteriet varar varierar stort, från något år och upp till 15 år, men genomsnittligt brukar det handla om 5–10 år.