Utmattning, sömnlöshet och minnesproblem
  • Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Smidiga abonnemang

Utmattning, sömnlöshet och minnesproblem

Under klimakteriet varierar östrogennivån i kroppen och när den rasar tar den tyvärr ofta din energi och ork med sig. En akut känsla av utmattning kan drabba dig när som helst under dagen. Det handlar inte om att du blir sömnig utan att du plötsligt känner dig orkeslös och dränerad på både energi och motivation.

Som om inte bristande energi vore nog är även mer konkreta sömnproblem vanliga under klimakteriet. Både progesteron och mineralen magnesium spelar roll för såväl vår insomning som den fortsatta sömnen. Östrogen bidrar till upptaget av magnesium och när nivån sjunker för både östrogen och progesteron kan halten av magnesium minska, vilket kan resultera i perioder med sömnsvårigheter och insomningsproblem.

Att den som lider av sömnproblem och dessutom drabbas av utmattningskänsla och orkeslöshet samtidigt upplever problem med minnet är inte så svårt att förstå. Det finns också studier som pekar på ett mer direkt samband mellan östrogen och vår minnesfunktion. Som tur är upplever många att de upplevda minnesproblemen avtar när man passerat klimakteriet.