Torra slemhinnor och låg sexualdrift
  • Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Smidiga abonnemang

Torra slemhinnor och låg sexualdrift

Sjunkande östrogennivåer under klimakteriet påverkar även slemhinnorna i underlivet. Vävnaderna i både slidan och urinvägarna blir tunnare och torrare och därmed också mer infektionskänsliga. Symptomen på detta kan vara obehag, sveda, klåda och små blödningar samt problem vid samlag.

Såväl torra slemhinnor i underlivet som nattliga svettningar kan också resultera i att du får minskad sexlust. Dessa problem förstärks ytterligare av sjunkande nivåer av progesteron och testosteron, som normalt hjälper till att reglera sexualdriften.

Lever du med en partner kan det vara bra att tala om de klimakteriebesvär du upplever och hur din kropp förändras. Vid problem vid samlag på grund av torra slemhinnor kan man testa att använd glidmedel. Man kan också tänka på att inte tvätta underlivet mer än en gång per dagen, för att undvika ytterligare uttorkning och irritation. Vidare kan tvålen gärna ersättas med mild och oparfymerad badolja när du tvättar underlivet.

Oftast uppkommer problemen med torra och känsliga slemhinnor i underlivet ett eller ett par år efter manopausen, men de kan även komma tidigare.