PMS vs PMDS
  • Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Smidiga abonnemang

PMS vs PMDS

Den långa listan av PMS-symptom gör också att besvären kan se väldigt olika ut hos olika kvinnor. Dessutom är intensiteten, d.v.s. hur kraftiga symptomen är, väldigt olika hos olika kvinnor. Även om dessa variationer varit kända länge, är det relativt nyligen som en kraftigare form av PMS definierats och fått ett helt eget namn; PMDS.

PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom, där ordet ”dysforisk” kopplas till bl.a. nedstämdhet, olust och retlighet. (Motsvarande benämning på engelska är PMDD, Premenstrual dysphoric disorder.)

PMDS innebär inte enbart att PMS-symptomen är kraftigare, utan att de är de psykiska symtomen som upplevs som värst. Detta kan göra att man lättare hamnar i konflikter, helst vill vara ifred och periodvis undviker att umgås med andra människor.

Diagnosen PMDS ställs om man lider av flera olika psykiska symtom inför mensen, som så kraftigt påverkar livet att man inte kan fungera som vanligt. Denna definition beräknas omfatta mellan 3 och 5 procent av alla kvinnor som har mens, motsvarande 60 000 - 90 000 kvinnor i fertil ålder.

Om man har PMDS kan symptomen likna de vid depression eller ångestsjukdom, men i fallet med PMDS försvinner besvären när mensen har startat. En behandlingsmetod att ta till vid svåra PMDS-problem är också antidepressiva läkemedel, men då tar man dem endast under den period varje månad då man känner av PMDS.