Hjärthälsa
  • Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Smidiga abonnemang

Hjärthälsa och Cleanmarine®

Hjärt-kärlsjukdom är idag tyvärr att betrakta som en folksjukdom, intimt förknippad med vår livsstil. I hög utsträckning beror hjärtsjukdom på dålig kost, för lite motion, stress, rökning och högt alkoholintag samt övervikt, vilket bidrar till ökad risk för bl.a. högt blodtryck, stroke och hjärtinfarkt.

En riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom är höga blodfetter. Med alltför höga nivåer av de "klibbiga" mättade fetterna, triglycerider eller LDL-kolesterol cirkulerande i blodet ökar risken, men detta går lyckligtvis att motverka på egen hand.

Stor effekt med en liten kapsel

Studier har visat att man genom att komplettera kosten med omega-3 hjälper kroppen att sänka mängden blodfetter, öka andelen av det ”goda” HDL-kolesterolet samt förstärka andra antiinflammatoriska ämnen som anses vara viktiga för hjärthälsan.

En studie har dessutom tittat på effekten av en speciell och nyare form av omega-3, krillolja. Studien visade att tillskott med krillolja kan öka det goda HDL-kolesterolet med hela 14 % jämfört med endast 3 % när tillskottet intogs i form av en vanlig fiskolja.

Att minska mängden triglycerider i blodet minskar också risken för hjärtsjukdomar och studien visade att tillskott med Cleanmarine® krillolja minskade triglycerider med 13 % jämfört med 1 % för tillskott av fiskolja.

Goda matvanor för ett friskt hjärta

Även om det finns effektiva kosttillskott är grunden naturligtvis att se över kost- och levnadsvanor i övrigt för att skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och leva länge. Begränsa intaget av socker, alkohol, salt och mättat fett samt öka intaget av fiber och antioxidanter är bra kostråd för ett friskt hjärta. Att få i sig 500 gram frukt och grönt varje dag, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, är också bra för hjärthälsan. Färska frukter och grönsaker är fulla av vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som alla behövs för att stödja ett välmående hjärt-kärlsystem.

Källa: Ulven SM, Kirkhus B, Lamglait A, Basu S, Elind E, Haider T, berge K, Vik H and Pedersen JI Uptake and effects of krill oil supplement on serum lipids in healthy volunteers Lipids November 2010